По останньому льоду найкращі результати дає пошук ляща і підлящика з використанням вудки, оснащеної кивком і блешнею. Навесні, коли морози рідкісні, цілком підійде вудилище зі зручною рукояткою і відкритою котушкою. Добре, коли у котушки є клавішне гальмо, це полегшує процес відпустки і змотування волосіні. Також цілком підійде і вудилище із закритою котушкою типу «балалайка». Кивок краще виготовити з лавсану або металізованого лавсану. Він повинен бути зроблений «на конус», без гострих кутів на кінцях і згинатися під вагою блешні під кутом 35-40 градусів. Пропуск волосіні через кріпильні частини кивка повинен бути ретельно відрегульований, щоб у відповідальний момент волосінь не заплуталася або її не заклинило. Для лову ляща по останньому льоді найбільш підходять дрібні і середні мормишки. Якщо вода прозора, а день ясний, краще брати мормишки непомітного кольору: чорні, сірі, сіро-чорні, сіро-зелені, зелені, коричневі, коричнево-зелені. Якщо освітлення погане, сильно змінений колір води або вона замутнена, хорошим вибором будуть світлі мормишки (нікельовані) або мормишки комбінованого забарвлення (з мідною або латунною лусочкою на свинцевому корпусі). Форма мормишок може бути різна. Найчастіше всього застосовують «мурашки», «сочевицю», «дробинку», «чортик», «козу», а також плоскі і плоско-овальні блешні. Досить уловиста каплеподібна мормишка – з кулькою біля гачка.
Навесні лящ досить сильно опирається при виведенні. Однак при лові на дрібні і середні мормишки необхідно використовувати волосінь діаметром не більше 0,12 мм, інакше вона не буде достатньо витягуватися, що значно погіршить гру. Враховуючи те, що сьогодні деякі закордонні фірми випускають особливо міцні волосіні, зроблені за спеціальними технологіями, можна навіть підібрати волосінь діаметром менше 0,12 мм, яка цілком витримає кілограмового ляща. Що стосується звичайних лісок, для впевненого виведення кілограмового ляща потрібно використовувати мононитки відомих виробників діаметром 0,12-0,13 мм. Для лову більш великого ляща потрібно брати волосінь більшого діаметра, виходячи з такого розрахунку: на кожні 500 г риби додається 0,01 мм. товщини жилки. При покупці волосіні завжди потрібно перевіряти її на розрив, оскільки в «нефірмових» магазинах та на ринках нерідко продаються підроблені снасті й рибальське спорядження. Підбір кивка, блешні і волосіні здійснюють у домашніх умовах – у ванній або в глибокому посуді з водою.